Избор на мотофреза
Избор на мотофреза

Това е един въпрос, който за съжаление се подценява от много сегашни и бъдещи земеделци. Всички знаем, че годините са трудни, пазара на селскостопанска продукция е несигурен, субсидии за дребните производители почти липсват, но все пак тръгвайки да си купуват малогабаритна техника, стопаните трябва да знаят за какво точно ще я използват, за какъв период от време и какви са нейните възможности.
При нас в Янков Комерс ЕООД често идват хора, които не са наясно с тези неща. В стремежа си да премахнат част от физическия труд те са готови да отделят по-малко средства и да си купят машина с по-скромни възможности. Това са мотофрези с една предна скорост или една предна и една задна такава. Те са подходящ избор само за стопани, които искат единствено да фрезоват своя двор и евентуално да набраздят почвата за сеитба. Тези машини разполагат с по-леки редуктори и съответно са конструирани за по-малки натоварвамия. Проблемът настъпва, когато един земеделец вече се е запознал с възможностите на определена мотофреза и реши, че е време да разшири своето производство. Много често в практиката се случва човек, улеснен от машината, решава да обработва не само своята земя, но и да наеме допълнително такава. По нашите села за съжаление има много празни дворове, които никой не обработва. Много наши клиенти наемат тези места и така те разширяват своята дейност. За целта обаче му е необходима фреза с по-големи възможности. Стопаните разбират, че с машината могат не само да фрезоват и да браздят, но и да се напоява, да се пръска с препарати за растителна защита, да се прибира и транспортира реколтата. И тук на помощ идват мотофрезите с по-големи възможности – с две предни и една задна скорост.
С помощта на бавната скорост може по-прецизно и безпределно натоварване на машината да се бразди, да се вадят картофи например или да се закачи ремарке, с което да се извършва транспорт. Редукторите на тези мотофрези са подсилени и предназначени за по-големи натоварвания. В нашата практика сме се убедили, че много стопани претоварват своите машини. За пример можем да посочим, че при максимален товар на ремаркето от 250 кг ( ремарке; товар; пътници ) често нашите клиенти се “хвалят”, че товара понякога достига до 1000 кг. Добре конструираните мотофрези издържат без проблем тези натоварвания, но все пак те трябва да бъдат инцидентни, а не постоянни. Все пак машините имат определен ресурс.
Някои стопани разчитат на своите мотофрези да обработват значителни площи от порядъка на 30-40 декара, при това няколко пъти в годината. Точно тук трябва да си зададем въпроса дали сме направили правилния избор на техника. Може би е трябвало да отделим повече средства за закупуване на мотокултиватор, който е със значително по-големи възможности. Те разполагат с феродов съединител, скоростна кутия и навесна фреза, което е предпоставка за много по-големи натоварнания и съответно по-качествена обработка на по-големи площи. Идвайки при нас в Янков Комерс ЕООД ние Ви гарантираме, че ще получите компетента помощ във Вашия избор. Ние ще бъдем до вас и при експлоатацията на машините с нашия опит и вашето доверие!